flaga UE leader1 d prow d

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Operacja pn. Wdrażanie strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność  (LSR), w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
„Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

Gminy członkowskie:

dzikowiec
Gmina
Dzikowiec
więcej

dzikowiec
Gmina
Kolbuszowa
więcej

dzikowiec
Gmina
Majdan Królewski
więcej

dzikowiec
Gmina
Raniżów
więcej

LICZNIK ODWIEDZIN

086485
Dzisiaj
Wczoraj
Ten tydzień
Ostatni tydzień
Ten miesiąc
Ostatni miesiąc
Wszystkie
1
372
2334
81567
6319
13075
86485

Twoje IP: 34.237.51.35
2019-11-17 00:04
Przedstawiamy dawne przepisy kuchni lasowiackiej. Najstarsze potrawy związane z tradycją, są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Prastare receptury to ważny element dziedzictwa kulturowego. Ze względu na swoją różnorodność oraz specyfikę kuchnia może odgrywać dużą rolę w promocji danego regionu. Niepowtarzalny smak i urok miejsca pochodzenia, może przyciągać nowych turystów.

Lasowiacy zamieszkiwali tereny dawnej Puszczy Sandomierskiej, w tym także okolice Kolbuszowej. Żywili się darami lasu, odznaczali się charakterystycznym strojem, obyczajami i gwarą. Las był w dużej mierze był ich żywicielem. Kuchnia lasowiacka oparta była na produktach, które ludność mogła wyprodukować sama (ziemniaki, zboże, kasze, sery, warzywa) lub zebrać w okolicznych lasach (jagody, maliny, grzyby i zioła).

Poniższe przepisy zostały zebrane podczas cyklu warsztatów kulinarnych, które odbyły się w kwietniu 2013r. dla Kół Gospodyń Wiejskich na temat produktu tradycyjnego i regionalnego. W zajęciach, które odbywały się w Centrum Kultury Wsi w Kolbuszowej Górnej uczestniczyły gospodynie z gmin: Dzikowiec, Kolbuszowa, Majdan Królewski i Raniżów.









LASOWIACKA KUCHNIA