Przedstawiamy dawne przepisy kuchni lasowiackiej. Najstarsze potrawy związane z tradycją, są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Prastare receptury to ważny element dziedzictwa kulturowego. Ze względu na swoją różnorodność oraz specyfikę kuchnia może odgrywać dużą rolę w promocji danego regionu. Niepowtarzalny smak i urok miejsca pochodzenia, może przyciągać nowych turystów.
Lasowiacy zamieszkiwali tereny dawnej Puszczy Sandomierskiej, w tym także okolice Kolbuszowej. Żywili się darami lasu, odznaczali się charakterystycznym strojem, obyczajami i gwarą. Las był w dużej mierze był ich żywicielem. Kuchnia lasowiacka oparta była na produktach, które ludność mogła wyprodukować sama (ziemniaki, zboże, kasze, sery, warzywa) lub zebrać w okolicznych lasach (jagody, maliny, grzyby i zioła).
Poniższe przepisy zostały zebrane podczas cyklu warsztatów kulinarnych, które odbyły się w kwietniu 2013r. dla Kół Gospodyń Wiejskich na temat produktu tradycyjnego i regionalnego. W zajęciach, które odbywały się w Centrum Kultury Wsi w Kolbuszowej Górnej uczestniczyły gospodynie z gmin: Dzikowiec, Kolbuszowa, Majdan Królewski i Raniżów.