24 kwietnia 2014r. roku w biurze naszego Stowarzyszenia odbyło się drugie spotkanie pań z Kół Gospodyń Wiejskich w ramach projektu pn: „Działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych poprzez organizację warsztatów kulinarnych". Na początku spotkania Pani Monika Fryzeł - Prezes LGD „Siedlisko" przywitała wszystkie uczestniczki oraz zaproszonych gości przedstawiając krótko cel spotkania i źródła finansowania warsztatów.
Gościem specjalnym spotkania była Pani Elżbieta Wójcik - pracownik Powiatowej Stacji Epidemiologiczno - Sanitarnej w Kolbuszowej. Omówiła zagadnienia związane z higieną podczas pracy w kuchni oraz wyjaśniła jakie kwalifikacje powinny posiadać osoby pracujące bezpośrednio przy produktach żywnościowych. Znaczną część spotkania zajął temat HACCP - (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) - System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwany dalej „systemem HACCP". Uczestniczki były bardzo zainteresowane sposobami zabezpieczeń i ochroną żywności podczas procesu przetwarzania.
Drugim gościem spotkania była Pani Wiktoria Pastuła, która prezentowała sztukę szydełkowania. Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z wielkim zaangażowaniem zajęły się wykonywaniem serwetek, koronkowych ozdób wielkanocnych. Na następne spotkanie zapraszamy 22 maja br.