flaga UE leader1 d prow d

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Operacja pn. Wdrażanie strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność  (LSR), w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
„Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

Gminy członkowskie:

dzikowiec
Gmina
Dzikowiec
więcej

dzikowiec
Gmina
Kolbuszowa
więcej

dzikowiec
Gmina
Majdan Królewski
więcej

dzikowiec
Gmina
Raniżów
więcej

LICZNIK ODWIEDZIN

558228
Dzisiaj
Wczoraj
Ten tydzień
Ostatni tydzień
Ten miesiąc
Ostatni miesiąc
Wszystkie
168
4107
8724
540336
22829
15691
558228

Twoje IP: 44.200.145.114
2024-03-28 19:17

dsc0001429 grudnia 2010r. w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie Lokalne Grupy Działania z województwa podkarpackiego prezentowały potrawy wigilijne. Druga edycja konkursu, połączona była z uroczystą bożonarodzeniowo - noworoczną sesją sejmiku województwa.

Celem konkursu była promocja walorów i tradycji kulinarnych różnych regionów naszego województwa. Nasza delegacja, razem z pracownikami liczyła 30 osób. I była chyba najliczniejsza spośród 18 grup. Na naszym stole potrawy przygotowały panie ze stowarzyszeń:  Kobiet Wiejskich „Przystań" z Dzikowca, które działa przy tamtejszym Samorządowym Centrum Kultury, KGW z Krzątki - działające przy Gminnym Ośrodku Kultury w Majdanie Królewskim, Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji wsi Werynia (gm. Kolbuszowa) oraz zespoły ludowe „Górniacy" z Kolbuszowej Górnej i „Mazurzanie" z Mazurów (gm. Raniżów).

Zaprezentowaliśmy  m.in. barszcz z grzybami, pierogi z kapustą, pierogi ze śliwek nadziewanych orzechami, gołąbki jarskie, kapustę z czerwonym grochem, strucle drożdżową z makiem, karpia w galarecie, śledzie po królewsku, pamułę weryńską. Jury mogło ocenić tylko jedną, zgłoszoną wcześniej potrawę. Za pierogi z ziemniakami i miętą przygotowane przez „Mazurzan", podobnie jak pozostałe lokalne grupy otrzymaliśmy dyplom oraz sprzęt agd.

Składamy serdeczne podziękowania wszystkim osobom, które pomogły nam w zorganizowaniu wyjazdu. Szczególnie dziękujemy Paniom z KGW, które przygotowały tradycyjne, świąteczne potrawy.

LASOWIACKA KUCHNIA