Drukuj
swiss_m15 listopada 2013r. w Centrum Kultury Wsi w Kolbuszowej Górnej odbyły się pierwsze kulinarne zajęcia, współfinansowane przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Warsztaty otworzyła Monika Fryzeł - Prezes LGD „Siedlisko". Podkreśliła rolę produkturegionalnego jako narzędzia promocji turystyki nie tylko na obszarze naszego LGD, ale całego województwa podkarpackiego. Obecnie aby zwiększyć atrakcyjność turystyczną danego regionu, stosuje się różnorakie formy promocji. Gastronomia zajmuje nie mniej ważne miejsce w turystyce niż np. usługi hotelarskie. Zatem oferowane produkty i potrawy kulinarne mogą odgrywać ważną rolę w rozwoju ruchu turystycznego.

W zajęciach uczestniczyło kilkadziesiąt gospodyń z terenu naszego LGD. Ponadto w spotkaniu uczestniczyli: Józef Kardyś - starosta kolbuszowski, Jan Zuba - burmistrz Kolbuszowej, Jerzy Wilk - wójt gminy Majdan Królewski, Marek Gil - zastępca burmistrza Kolbuszowej, Janina Wójtowicz- zastępca wójta gminy Majdan Królewski, Monika Stopińska - Pacyna - wiceprezes LGD „Siedlisko", Marian Hopek - członek Zarządu LGD „Siedlisko", Dorota Łeptuch reprezentująca ODR Kolbuszowa. W spotkaniu uczestniczył również przedstawiciel Inspektortu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie - Jerzy Wiśniewski, który omówił problematykę zdrowej żywności. Podkarpackie sery, śmietana i inne przetwory mleczne, mają o wiele wyższą wartość odżywczą od tych, które oferują większe firmy spoza naszego regionu. Tutejsi producenci nie "faszerują" swoich wyrobów sztucznymi dodatkami. Podczas zajęć potrawy regionalne (brozioki, lyjoski oraz górniejskie kacapoły)przygotowały gospodynie z Kolbuszowej Górnej.

Celem projektu jest przyczynienie się do kultywowania tradycyjnych i regionalnych metod wytwarzania produktów żywnościowych jako ważnego elementu promocji turystyki wiejskiej.

2_swiss 3_swiss 1_swiss 4_swiss 7_swiss 5_swiss

swiss_logotypy