flaga UE leader1 d prow d

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Operacja pn. Wdrażanie strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność  (LSR), w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
„Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

Gminy członkowskie:

dzikowiec
Gmina
Dzikowiec
więcej

dzikowiec
Gmina
Kolbuszowa
więcej

dzikowiec
Gmina
Majdan Królewski
więcej

dzikowiec
Gmina
Raniżów
więcej

LICZNIK ODWIEDZIN

559095
Dzisiaj
Wczoraj
Ten tydzień
Ostatni tydzień
Ten miesiąc
Ostatni miesiąc
Wszystkie
1035
4107
9591
540336
23696
15691
559095

Twoje IP: 52.90.40.84
2024-03-28 21:05
swiss_m15 listopada 2013r. w Centrum Kultury Wsi w Kolbuszowej Górnej odbyły się pierwsze kulinarne zajęcia, współfinansowane przez Szwajcarię w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

Warsztaty otworzyła Monika Fryzeł - Prezes LGD „Siedlisko". Podkreśliła rolę produkturegionalnego jako narzędzia promocji turystyki nie tylko na obszarze naszego LGD, ale całego województwa podkarpackiego. Obecnie aby zwiększyć atrakcyjność turystyczną danego regionu, stosuje się różnorakie formy promocji. Gastronomia zajmuje nie mniej ważne miejsce w turystyce niż np. usługi hotelarskie. Zatem oferowane produkty i potrawy kulinarne mogą odgrywać ważną rolę w rozwoju ruchu turystycznego.

W zajęciach uczestniczyło kilkadziesiąt gospodyń z terenu naszego LGD. Ponadto w spotkaniu uczestniczyli: Józef Kardyś - starosta kolbuszowski, Jan Zuba - burmistrz Kolbuszowej, Jerzy Wilk - wójt gminy Majdan Królewski, Marek Gil - zastępca burmistrza Kolbuszowej, Janina Wójtowicz- zastępca wójta gminy Majdan Królewski, Monika Stopińska - Pacyna - wiceprezes LGD „Siedlisko", Marian Hopek - członek Zarządu LGD „Siedlisko", Dorota Łeptuch reprezentująca ODR Kolbuszowa. W spotkaniu uczestniczył również przedstawiciel Inspektortu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Rzeszowie - Jerzy Wiśniewski, który omówił problematykę zdrowej żywności. Podkarpackie sery, śmietana i inne przetwory mleczne, mają o wiele wyższą wartość odżywczą od tych, które oferują większe firmy spoza naszego regionu. Tutejsi producenci nie "faszerują" swoich wyrobów sztucznymi dodatkami. Podczas zajęć potrawy regionalne (brozioki, lyjoski oraz górniejskie kacapoły)przygotowały gospodynie z Kolbuszowej Górnej.

Celem projektu jest przyczynienie się do kultywowania tradycyjnych i regionalnych metod wytwarzania produktów żywnościowych jako ważnego elementu promocji turystyki wiejskiej.

2_swiss 3_swiss 1_swiss 4_swiss 7_swiss 5_swiss

swiss_logotypy




LASOWIACKA KUCHNIA