W dniach 19, 20, 26, 29 kwietnia 2013 odbył się cykl warsztatów kulinarnych dla Kół Gospodyń Wiejskich na temat produktu tradycyjnego i regionalnego. W zajęciach, które odbywały się w Centrum Kultury Wsi w Kolbuszowej Górnej uczestniczyły gospodynie z gmin: Dzikowiec, Kolbuszowa, Majdan Królewski i Raniżów.
Pierwszego dnia zajęć pracownicy Departamentu Rolnictwa i Gospodarki Wodnej Oddziału Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie oraz etnografowie Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej przedstawili procedurę wpisu na listę produktów tradycyjnych. Później odbywały się zajęcia praktyczne, gdzie gospodynie przygotowały różnorakie potrawy związanie z kulinarnym dziedzictwem Ziemi Kolbuszowskiej m.in.: kapustę ziemniaczaną, zapiekankę z jarmużem, bułkę z dynią, smarowidło z miętą i wiele innych.
Zgodnie z obowiązującymi przepisami na listę produktów tradycyjnych mogą być wpisane potrawy, których to wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod wytwarzania od co najmniej 25 lat. Rejestracji dokonuje się w Urzędzie Marszałkowskim. W województwie podkarpackim takich potraw jest 120, w całej Polsce 1187. Smaczny produkt lokalny wytwarzany zgodnie z prastarą recepturą przyciąga turystów i podkreśla odmienność regionu. Może być również źródłem dodatkowych dochodów.
Dziękujemy wszystkim Paniom, które wzięły udział w warsztatach, a w ten sposób przyczyniły się do krzewienia dziedzictwa kulinarnego Lasowiaków. Mamy nadzieję, że wiedza zdobyta na szkoleniu pomoże wpisać kolejną potrawę na listę produktów tradycyjnych.
Monika Fryzeł
Prezes Stowarzyszenia LGD "Siedlisko"