flaga UE leader1 d prow d

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Operacja pn. Wdrażanie strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność  (LSR), w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
„Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

Gminy członkowskie:

dzikowiec
Gmina
Dzikowiec
więcej

dzikowiec
Gmina
Kolbuszowa
więcej

dzikowiec
Gmina
Majdan Królewski
więcej

dzikowiec
Gmina
Raniżów
więcej

targi_lgd_1431 sierpnia 2014r. w Rzeszowie, przy ul. Kościuszki w pobliżu rynku, odbyła się kolejna edycja targów Lokalnych Grup Działania oraz Lokalnych Grup Rybackich. Uczestniczyło w nich 24 grupy z terenu województwa podkarpackiego. Celem konkursu było wyłonienie najciekawszego stoiska wystawowego promującego obszar działania LGD i LGR.

Komisja konkursowa zwracała uwagę na pomysłowość w aranżacji stołu, kulinarne specjały, różnorodność prezentacji, w tym pokazanie oferty turystycznej danego obszaru. „Siedlisko" reprezentowała Prezes LGD Monika Fryzeł, Lucyna Wyka - Barczak - członek Rady LGD „Siedlisko" oraz pracownicy biura LGD.

Poszczególne grupy wystawców prezentowały potrawy i wypieki regionalne, ludowe rzemiosło wykonane przez twórców występujących w regionalnych strojach. Tradycyjne jadło przygotowało KGW Borówczanki z Huty Przedborskiej (gm. Kolbuszowa). Pod naszym namiotem oprócz lokalnych przysmaków, można było także obejrzeć kapelusze z trawy i wikliny, ceramikę z gliny wykonane przez Marię Augustyn i Annę Kupczyk, prezentacje zdjęć najpiękniejszych okolic LGD oraz różnego rodzaju publikacje z atrakcjami turystycznymi naszego regionu. Na naszym stole gospodynie zaprezentowały łącznie 20 rodzajów różnych potraw: ciast, wypieków, wyrobów z mięsa. Za udział w konkursie „Siedlisko" otrzymało sprzęt AGD, który zostanie przekazany gospodyniom z Huty Przedborskiej.


LASOWIACKA KUCHNIA