flaga UE leader1 d prow d

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Operacja pn. Wdrażanie strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność  (LSR), w tym realizacja Planu Komunikacji współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania
„Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.Przewidywane wyniki operacji: finansowy postęp we wdrażaniu LSR.

Gminy członkowskie:

dzikowiec
Gmina
Dzikowiec
więcej

dzikowiec
Gmina
Kolbuszowa
więcej

dzikowiec
Gmina
Majdan Królewski
więcej

dzikowiec
Gmina
Raniżów
więcej

buk_1418 maja 2014r. na placu Szkoły Podstawowej w Bukowcu (gm. Kolbuszowa) odbyła się impreza plenerowa pn. „Święto beczki - jo z Bukowca jezdem bednorz", którą zorganizowało Stowarzyszenie LGD „Siedlisko" oraz Miejski Dom Kultury w Kolbuszowej. W imprezie uczestniczyły m.in. Koła Gospodyń Wiejskich, zespoły ludowe które rywalizowały ze sobą w konkursach: florystycznym, kulinarnym, plastycznym.

Jeden z konkursów polegał na przedstawieniu krótkiej opowiastki gwarą lasowiacką na temat przeznaczenia wyrobów bednarskich w gospodarstwie domowym. Zwycięskie koła gospodyń otrzymały sprzęt AGD i pamiątkowe dyplomy, które wręczył Marek Gil -  zastępca Burmistrza Kolbuszowej, a jednocześnie Przewodniczący Komisji Rewizyjnej Stowarzyszenia LGD "Siedlisko". Impreza miała przypomnieć zapomniany już zawód bednarza. Bukowiec dawniej słynął z rzemieślników, którzy produkowali drewniane naczynia tzw. techniką klepkową.

Zgromadzona publiczność mogła zobaczyć jak kiedyś wyrabiano beczki, cebrzyki, balie, faski, dzieże, maśniczki. W zależności od przeznaczenia bednarze stosowali różne gatunki drewna. Drewno twarde, sprężyste nadawało się do produkcji beczek, drewno miękkie do maselnic, wiader. Jedno było odpowiednie do konserwowania żywności, inne było odporne na działanie płynów, soli, kwasów. Najbardziej popularna była dębina, wykorzystywana do produkcji beczek używanych w przetwórstwie żywności, a także buczyna szczególnie nadająca się do przechowywania produktów mleczarskich oraz browarniczych. Popularne były także sośnina przeznaczana na maselnice, wanny i wiadra. Imprezie towarzyszyły występy miejscowych zespołów ludowych i przedstawień scenicznych.

Na zakończenie wystąpił zespół Wolna Grupa Bukowina, prezentując poezję śpiewaną. Po koncercie rozpoczęła się zabawa taneczna.


LASOWIACKA KUCHNIA