28 lutego 2014r. zakończyły się warsztaty kulinarne w zakresie produktu tradycyjnego i regionalnego skierowane do Kół Gospodyń Wiejskich z obszaru LGD „Siedlisko", czyli gmin: Dzikowiec, Kolbuszowa, Majdan Królewski, Raniżów.
W zajęciach, które odbywały się w Centrum Kultury Wsi w Kolbuszowej Górnej brało udział 16 kół gospodyń, zaś potrawy przygotowały następujące koła:
1) 15.11.2013 - KGW Kolbuszowa Górna,
2) 28.11.2013 - KGW Mazury,
3) 13.12.2013 - KGW Kupno,
4) 10.01.2014 - KGW Komorowianki z Komorowa,
5) 24.01.2014 - KG Dworzanki z Huty Komorowskiej,
6) 07.02.2014 - KGW „Prymule" z Mechowca,
7) 21.02.2014 - KGW Kopcie,
8) 28.02.2014 - KGW Nowa Wieś.
Warsztaty to część projektu pn. "Popularyzacja smaków Kolbuszowszczyzny" realizowanego wspólnie z Miejskim Domem Kultury w Kolbuszowej, który współfinansuje Szwajcaria w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
W piątkowych spotkaniach uczestniczyli: Zbigniew Chmielowiec - Poseł na Sejm RP, Józef Kardyś - starosta kolbuszowski, Marian Hopek - Wiceprzewodniczący Rady Powiatu i członek Zarządu Stowarzyszenia LGD „Siedlisko", Jan Zuba - Burmistrz Kolbuszowej, Marek Gil - Zastępca Burmistrz Kolbuszowej, Jerzy Wilk - Wójt Gminy Majdan Królewski, Janina Wójtowicz - Zastępca Wójta Gminy Majdan Królewski, Krzysztof Klecha - Wójt Gminy Dzikowiec, Daniel Fila - Wójt Gminy Raniżów, Monika Fryzeł - Prezes Stowarzyszenia LGD „Siedlisko", Monika Stopińska - Pacyna Wiceprezes Stowarzyszenia LGD „Siedlisko", Jacek Mroczek - Skarbnik Stowarzyszenia LGD „Siedlisko", Wiesław Sitko - Dyrektor Miejskiego Domu Kultury w Kolbuszowej.
Celem projektu jest "odkrywanie na nowo" zanikających potraw ziemi kolbuszowskiej oraz ludowych tradycji. Produkt regionalny może być instrumentem promocji turystyki nie tylko na obszarze naszego LGD, ale całego województwa podkarpackiego. Produkty i potrawy kulinarne mogą odgrywać ważną rolę w rozwoju ruchu turystycznego. Gastronomia zajmuje nie mniej ważne miejsce w turystyce niż np. usługi hotelarskie. Podsumowaniem 8 warsztatów będzie pokaz tradycyjnego jadła 4 maja 2014r. podczas „Dni Kolbuszowej" przez 4 najlepsze KGW wybrane przez jury - właśnie podczas warsztatów. Odbędzie się też wtedy promocja kulinarnej publikacji z przepisami jakie gospodynie przygotowywały podczas zajęć.