24 kwietnia 2017r. Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Siedlisko” zakończyło realizację projektu w ramach zadania publicznego dofinansowanego z budżetu Gminy Kolbuszowa pn. „Działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych poprzez organizację kursu carvingu”.
30 kobiet z gminy Kolbuszowa w marcu i kwietniu 2017r. uczestniczyło w 8 spotkaniach warsztatowych, które odbywały się w filii Miejskiego Domu Kultury w Kolbuszowej Górnej. Zajęcia prowadziła Anna Tęcza – nauczyciel i specjalista ds. żywienia. Carving, który wpisał się już w kanon sztuki kulinarnej w Polsce to umiejętność rzeźbienia w owocach i warzywach oraz fantazyjna dekoracja potraw wywodząca się z Dalekiego Wschodu. Za kolebkę światowego carvingu uznawana jest Tajlandia, gdzie władze rządzące uznały tę sztukę za element dziedzictwa narodowego.
Na początku XXI wieku carving stał się popularny także w innych częściach świata, w tym w Europie. Korzyści płynące z nauki carvingu są bardzo zróżnicowane. Głównym celem jest uczynienie potraw i przyjęć bardziej atrakcyjnymi i estetycznymi. Rzeźbione warzywa i owoce dodają klasy potrawom i stołom, czyniąc je niepowtarzalnymi w swoim rodzaju. Efektownie wyrzeźbione owoce i warzywa zaskakują kunsztem i precyzją, a jednocześnie przyciągają wzrok kształtem i wielobarwną grą kolorów natury. Całkowita wartość zadania wyniosła 5 607,43 zł, dofinansowanie z budżetu gminy Kolbuszowa - 4 000,00 zł.
Zrealizowane zadanie publiczne oprócz wymiany doświadczeń kulinarnych byoł odpowiedzią na potrzeby mieszkańców, w szczególności kobiet chcących rozwijać swoje pasje gastronomiczne.